IBAN en SEPA

Op 1 februari 2014 is het zo ver. Nederland gaat dan over op het nieuwe betalingssysteem IBAN. Zo zal er geen verschil meer zijn tussen binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen en incasso’s in Europa. Zo komt één Europese betaalmarkt (SEPA staat voor Single Euro Payments Area) steeds dichterbij.

Deze overgang gaat echter niet vanzelf. Hierop moet u zich als ondernemer goed voorbereiden.

Wat is IBAN/SEPA?
Uw IBAN-nummer (IBAN staat voor International Bank Account Number) wordt per 1 februari 2014 het standaard rekeningnummer voor alle betalingen, dus zowel privé als zakelijke transacties. De lengte van het IBAN verschilt overigens per land. In Nederland gaat het om achttien posities.

De uniforme Europese betaalmarkt is een initiatief van de Europese Commissie, dat de ambitie heeft om de meest dynamische, innovatieve en concurrerende economie ter wereld te zijn. Oftewel: de Single Euro Payments Area (SEPA). Dit kan grote gevolgen hebben voor de inrichting van uw betalingsverkeer en financiële bedrijfsvoering. De wijziging geldt voor iedereen, zowel zakelijk als privé krijgt u hiermee te maken.

Momenteel hanteert ieder land zijn eigen betaalproducten en -procedures. Met SEPA vervagen de verschillen tussen landen in nationale wet- en regelgeving, processen en kosten. Als gevolg hiervan worden alle rekeningnummers omgezet naar het internationale bankrekeningnummer IBAN. Vanaf 2014 gaan de Eurolanden over op dezelfde Europese betaalvormen en incassoproducten. Dit geldt zowel voor buitenlandse als binnenlandse betalingen en incasso’s.

SEPA raakt dus niet alleen bedrijven met internationale betrekkingen, maar ook voor bedrijven die alleen zaken doen in Nederland.

Gevolgen voor u
Wat er straks precies verandert voor u en uw onderneming, hangt uiteraard af van de manier waarop uw betalingsverkeer is ingericht. Doet u met enige regelmaat zaken in het buitenland? Of richt u zich specifiek op Nederland? Uw bedrijfsvoering beïnvloedt de wijzigingen die u moet doorvoeren dus aanzienlijk. U dient zich als ondernemer wel te realiseren dat het – met of zonder internationale contacten – belangrijk is om zich actief op deze veranderingen voor te bereiden.

Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat alle rekeningnummers in uw administratie moeten worden omgezet naar IBAN. Ook aanpassingen in uw huidige softwarepakketten kunnen noodzakelijk zijn. Kom dus tijdig in actie, begin direct.

Voor meer informatie adviseren wij u de website van de Nederlandsche Bank te raadplegen, www.overopiban.nl