Verkeerd btw-bedrag op de factuur

Klopt de btw niet welke op een factuur vermeld staat? Dan kan de Belastingdienst de btw corrigeren bij de ondernemer of bij diens afnemer. De Belastingdienst maakt hier zelf een keuze in. Het is dus niet verplicht om de btw bij de ondernemer te corrigeren ondanks dat de ondernemer wel de verplichting heeft om een juiste factuur te versturen. De Belastingdienst kan er bijvoorbeeld voor kiezen om naar de afnemer te gaan omdat de ondernemer door financiƫle omstandigheden de correctie niet zal betalen.

Let op!
De fout wordt eenmaal gecorrigeerd. De Belastingdienst kan niet zowel bij de ondernemer als bij de afnemer een correctie toepassen.

Hoe wordt de correctie uitgevoerd?
De ondernemer ontvangt een naheffingsaanslag en zal alsnog de verschuldigde btw moeten betalen. Bij de afnemer kan de Belastingdienst deze fout corrigeren door de vooraftrek te weigeren.

Let op!
Als afnemer loopt u dus een bepaald risico terwijl de verplichting voor een juiste btw-bedrag op de factuur bij de leverancier ligt. Check daarom goed op de ontvangen facturen of het juiste tarief is toegepast of dat er een vrijstelling geldt. Bent u niet zeker over een factuur? Neem dan contact op met uw leverancier of met ons kantoor.